16 besöksnäringsföretag tar spetsen mot ett mer socialt hållbart Gotland!

Den 14 november startade 16 gotländska besöksnäringsföretag sin hållbarhetsresa genom affärsutvecklingsprogrammet Spets. Programmet ingår i EU-projektet Sustainable Plejs som drivs av Gotlands Förenade Besöksnäring och Tillväxt Gotland. Projektet riktar sig brett till den gotländska besöksnäringen som utgör motorn för att stärka Gotland som en hållbar destination och plats att bo på året om.

Mellan åren 2023-2026 riktar Sustainable Plejs sina insatser till 60 små och medelstora företag inom besöksnäringen på Gotland. Projektets vision, som tar avstamp från den regionala besöksnäringsstrategin, är att besökare och öbor uppfattar Gotland som Sveriges mest hållbara och attraktiva plats 2027.

Projektets största fokus ligger i två affärsutvecklingsprogram för besöksnäringsföretag, Lyftet och Spets. Lyftet-programmet startade sin resa i oktober, som du kan läsa mer om här:https://tillvaxtgotland.se/nyheter/15-gotlandska-besoksnaringsforetag-lyfter-mot-gotland-2027/.

I Spets-programmet står 16 olika företag förenade i drivkraften att utvecklas som arbetsgivare och ledare. De kommer särskilt fokusera på hur de kan arbeta med att förbättra sin sociala hållbarhet inom sina verksamheter, såsom arbetsgivarfrågor och kompetensförsörjning.

Den första träffen i Spets ägde rum genom en heldag i Väskinde på Salthamn den 14 november. Deltagarna samlades för en frukost i det som tidigare varit en av nordens största minkfarmar, men som idag blivit en plats för hållbara matupplevelser, möten, boende och odlingar. Entreprenören och ägaren Jacqueline Raymond berättade om platsens historia och deras framtidssatsningar tillsammans med Magnus Warberg, Head of operations på Salthamn. Dagen fortsatte i Villa Salthamn med fokus på att lära känna varandra, deltagarnas gemensamma resurser och utforska deras egna utmaningar och utvecklingspotential. Processledaren och facilitatorn Charlotte Sundåker från företaget Planethon lotsade deltagarna genom dagen.

Affärsutvecklingsprogrammet Spets kommer att pågå under ett år och deltagarna förenas i drivkraften att arbeta med social hållbarhet för att stärka sina verksamheter och besöksnäringen på Gotland.

Projektet Sustainable Plejs är ett samverkansprojekt mellan Gotlands Besöksnäring AB och Tillväxt Gotland. Projektet startades i januari 2023 och pågår fram till april 2026. Projektet är finansierat av Tillväxtverket via den europeiska regionala utvecklingsfonden samt av Region Gotland.

Följande företag ingår i affärsutvecklingsprogrammet Sustainable Plejs Spets 2023 – 2024:

 

Ala Gård Gotland AB

Best Western Strand Hotel och Best Western Solhem Hotel

Boge bränneri AB

Brinnande Hjärtan: Restaurang Stora Karlsö

Burgsviks Bryggeri AB

Dagerås kök AB: Gåsemora Gårdskrog och Pastamakarna

Gotland Spirits AB

Grå Gåsen i Burgsvik AB

Hasselblads Kök AB: Smakrike Krog & Logi

Hotell St Clemens AB

Kappelshamns turistcenter AB: Maven

Lekeryds Allservice: Bistro Burs

Lindgårdens Restauranger & Hotell AB

Restaurang fhsh i Slite AB: Bonden och Bönorna

Snausarve Gårdsbryggeri

Surflogiet AB

 

Nu Tar Vi Spetsen!

Vill du veta mer? Kontakta gärna oss!

Emelie Appelholm-Bergbohm Tillväxt Gotland

emelie@tillvaxtgotland.se

073 069 67 78

 

Kati Ahtee, Gotland Förenade Besöksnäring

kati@gotlandsbesoksnaring.se

073 748 17 09

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen