15 gotländska besöksnäringsföretag lyfter mot Gotland 2027!

Den 10 oktober startade 15 gotländska besöksnäringsföretag sin hållbarhetsresa genom affärsutvecklingsprogrammet Lyftet. Programmet ingår i EU-projektet Sustainable Plejs som drivs av Gotlands Förenade Besöksnäring och Tillväxt Gotland. Projektet riktar sig brett till den gotländska besöksnäringen som utgör motorn för att stärka Gotland som en hållbar destination och plats att bo på året om.

Mellan åren 2023-2026 riktar Sustainable Plejs sina insatser till 60 små och medelstora företag inom besöksnäringen på Gotland. Projektets vision, som tar avstamp från den regionala besöksnäringsstrategin, är att besökare och öbor uppfattar Gotland som Sveriges mest hållbara och attraktiva plats 2027.

Projektets största fokus ligger i två affärsutvecklingsprogram för besöksnäringsföretag, Lyftet och Spets. I Lyftet vävs de deltagande företagen samman genom att få vara besökare av sin egen ö under alla årstider och att identifiera vilka hållbarhetsinsatser de kan göra individuellt och tillsammans. I Spets-programmet kommer företagen fokusera på social hållbarhet inom sina verksamheter, såsom arbetsgivarfrågor och kompetensförsörjning.

Den första träffen i Lyftet ägde rum genom en heldag i Västergarn 10 oktober. Deltagarna fick checka in mot Gotland 2027 genom att promenera eller hoppa i varsin kajak och paddla längs kusten vid Tofta strand(Kayakomat Gotland). Dagen fortsatte på Hotel Stelor med fokus på att lära känna varandra och varandras verksamheter, definiera vad ett hållbart värdskap innebär i praktiken och hur vi tillsammans kan lyfta Gotland i linje med Globala målen och Besöksnäringsstrategin på Gotland. Processledaren och facilitatorn Kicki Grunditz Kindvall lotsade deltagarna genom dagen och My Wrethagen, ägare av Hotel Stelor, inspirerade och berättade om sin verksamhets hållbarhetsarbete.

Affärsutvecklingsprogrammet Lyftet kommer att pågå under ett år, och  deltagarna förenas i drivkraften att göra fler hållbara val för sina verksamheter, både vad gäller miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.

Projektet Sustainable Plejs är ett samverkansprojekt mellan Gotlands Besöksnäring AB och Tillväxt Gotland. Projektet startades i januari 2023 och pågår fram till april 2026. Projektet är finansierat av Tillväxtverket via den europeiska regionala utvecklingsfonden samt av Region Gotland.

Följande företag ingår i affärsutvecklingsprogrammet Sustainable Plejs Lyftet 2023 – 2024:

Fårö Kursgård

Upptäkke

Hotell Gute, Glassvillan Visby och Hotell Breda Blick

Villa Alskog

Gumbalde Resort

Tofta Strand Resort

Strand hotell och Solhem Hotel Visby

Himmel och Hage

Kapitelhusgården

Re:Market

Kneippbyn Resort

Bunge vandrarhem

Långmyre vineri

Europcar

Medeltidsveckan

 

Nu Lyfter vi!

Vill du veta mer? Kontakta gärna oss!

 

Kati Ahtee, Gotland Förenade Besöksnäring

kati@gotlandsbesoksnaring.se

073 748 17 09

Emelie Appelholm-Bergbohm Tillväxt Gotland

emelie@tillvaxtgotland.se

073 069 67 78

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen