Tillsammans bidrar den kreativa näringen till varumärket Gotland!

Från musik producerad bakom charken på Stora Coop i Visby till körmusik som exportvara och en producent vars musik genererat över två miljarder streams – det och mycket mer startade nätverksträffen för kreativa företagare på Gotland den 15 november på Kulturum.

Musikproducenten Jimmy ”Svidden” Koitzsch betonade potentialen att profilera Gotland som en plats för kreativitet och musikskapande. Han tycker det är en plats att bo och verka på bortom storstadsstressen.

Tonsättaren och musikern Jakob Norin som även arbetar som redaktör på Wessmans musikförlag berättade att han strävar efter att öka exporten av svensk musik från ön och framhävde öns unika körtradition som möjlighet att profilera sig internationellt.

Grundarna av Coop Records Martin Kristensson och Simon Edmark berättade hur fler etablerade aktörer tar direktkontakt med dem för att skapa musik. De vill skapa ett sigill för musik.

I nästa samtal som fokuserade på litteraturområdet berättade Jakob Ringblom om livsstilen att vara krögare på Hamra krog under högsäsong och författare under lågsäsong. Han tog upp hur snabb genomslagskraften kan vara på Gotland när något uppmärksammas, vilket är stor skillnad om man skulle vara verksam på fastlandet. Han la fram en önskan om en kulturfestival på ön.

Illustratören Emma Hanquist berättade om livet som frilansare och möjligheten att kunna jobba med kunder på fastlandet och samtidigt njuta av livskvalitén på Gotland. Hon berättade att nätverket är en del av den livskvalitén och att hon inte kom hit för att jobba utan för de mjuka värdena som finns på ön.

Förläggaren och projektledaren Stephan Carlsson från eddy.se tog upp utmaningen med att sälja böcker från Gotland när fraktpriserna gör det svårt att konkurrera med andra förlag. Han berättade även om hur branschen förändrats och att efterfrågan på ”smalare” litteratur inte är som den var förut. Han tror att bokutgivningen är under förändring. Han lyfte fram att regionens litteraturutvecklare Moa Candil gjort mycket för att stärka det lokala litteraturområdet.

Musikern Edward Forslund tog upp förslaget att det skulle behövas stöd och hjälp med resor från och till ön från exempelvis Region Gotland för att gynna musikindustrin att växa lokalt och nationellt.

Inom arkitekturområdet på Gotland betonade arkitekten Helena Blom vikten av att bygga miljövänligt och hur Gotland kan vara en förebild för resten av Sverige. Hon lyfte fram en utmaning med att dem flesta hus som byggs på ön är för deltidsgotlänningar. Petra Lindfors från Visbyark tog upp fördelarna med att ha direktkontakt med intressenter vilket skiljer sig mycket från arbetssättet på fastlandet. Visbyarks företag växer just nu och söker fler medarbetare till sitt team i Visby.

Den kreativa scenen på Gotland är dynamisk och mångsidig som fortsätter att växa och inspirera människor att flytta till ön. Tillsammans bidrar den kreativa näringen till varumärket Gotland.

Tack till er som deltagit på våra två nätverksträffar för kreativa företagare under hösten. Tillväxt Gotland återkommer med form för att fortsätta mötas, samla kunskap och utvecklas tillsammans.

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen