Gotlands Företagardag 2023

Klimatkrisen är kanske den största utmaningen mänskligheten står inför. Det kräver samverkan och mod i enastående omfattning. Det är i denna kraft vi finner de lösningar och innovationer som kommer att forma vår framtid. Det var känslan vi fick ta del av under Gotlands Företagardagen 2023. En dag som balanserade humor och tung fakta, skratt med kanske någon tår.

Klimatförändringarna påverkar oss alla, oavsett var vi bor eller vilket företag vi driver. Att samverka, oavsett om det är mellan länder, företag eller samhällen, ger oss möjligheten att dela kunskap, resurser och best practice. Genom att arbeta tillsammans kan vi accelerera innovationen och minska klimatpåverkan. Det handlar om att inse att klimatkrisen inte är något vi kan lösa ensamma, utan något vi måste tackla tillsammans.

Som Svante Randlert nämnde så kräver innovation att det skaver – ”För om vi alltid gör det vi alltid gjort får vi alltid samma resultat”. Det handlar om att våga ifrågasätta etablerade metoder, att satsa på okända vägar och att tro på möjligheten att förändra världen. De företag och entreprenörer som vågar drömma stort och agera med beslutsamhet är de som kommer att forma en mer hållbar framtid. Redan idag ser vi många företag på Gotland som just vågar tänka annorlunda.

Kombinationen av samverkan och mod är explosiv. När företag, samhällen och forskare arbetar tillsammans och vågar tänka stort, skapas innovationer som kan förändra spelplanen. Från grön energi och cirkulär ekonomi till hållbara transporter och klimatsmarta jordbruk, dessa lösningar är inte bara möjliga – de är nödvändiga. Som privatpersoner har vi som Curre Niklasson nämnde en otrolig kraft i att påverka genom vad vi äter och konsumerar varje dag.

Genom att tänka kollektivt och agera djärvt kan vi skapa en bättre framtid för oss själva och kommande generationer. Det är inte längre en fråga om ”om,” utan ”när” och ”hur” vi kommer att agera. Tiden är nu, och vi har potentialen att göra skillnad för Gotlands framtid.

Med det vill vi gratulera årets vinnare (och nominerade) av följande priser för deras mod att skapa sin unika väg, där alla företagen har gemensamt att de jobba för en bättre framtid på vår ö:

ReSource Solutions SWEDEN AB vann Årets Exportpris (Almi Gotland)

Coop Gotland vann Årets Marknadsförare (Marknadsföreningen Gotland)

Gotlandspecialisten vann Årets Företagare (Företagarna Gotland)

Gotlands Chips vann Årets Unga Företagare (Företagarna Gotland)

Conny Johansson från Polisen vann Årets Tjänsteperson (Tillväxt Gotland)

Mästarbrev Frida Widin, målaremästare och Christel Harstäde, målaremästare 

Vi vill även tacka alla partners, talare och kongressen för att ni gör denna dag möjlig!

Nu blickar vi i teamet på Tillväxt Gotland framåt mot nästa Företagardag med nytt tema och inspirerande talare.

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen