Nytt projekt ska stärka forskningssamverkan på Gotland

Till hösten startar projektet ”Forskningssamverkan för regional utveckling” som ska bidra till att stärka forskningssamverkan mellan näringslivet, akademin och den offentliga sektorn på Gotland.

Projektet ska identifiera forskningsutmaningar som ska leda till forskningsförstudier. Utmaningarna ska ta utgångspunkt i det gotländska näringslivets behov och i Region Gotlands olika verksamheter. Projektet ska nå ut till cirka 150 gotländska företag och på lång sikt ska projektet bidra till att stärka näringslivets förmåga att bidra till en hållbar utveckling.

  • Tack vare projektet stärks partnerskapet med Uppsala universitet och vi får en ökad forskningssamverkan i offentlig sektor och näringslivet, vilket är till nytta för Region Gotland och Gotlands hållbara utveckling, säger Stefan Persson, regional utvecklingsdirektör för Region Gotland.

Projektet ska även etablera en arbetsmodell som långsiktigt stärker forskningssamverkan och ger förutsättningar för nya forskningssatsningar. Jenny Helin, rektorsråd vid Uppsala universitet Campus Gotland, ser ett stort värde i projektet.

  • Detta är ett oerhört viktigt projekt för oss vid Uppsala universitet Campus Gotland. Att genomföra forskningsprojekt som skapar lärande mellan det gotländska näringslivet och vår internationella forskningsexcellens, det kan skapa helt unika kunskaper. Och att göra det i samverkan bidrar till att utveckla metoder för framtidens samverkansforskning, det ser jag väldigt mycket fram emot.

Det treåriga projektet, som är ett samarbete mellan Region Gotland, Uppsala universitet och Tillväxt Gotland, kommer att fokusera på små och medelstora företag (SME). Projektet ska förse dem med kunskap för att öka deras forsknings- och utvecklingskapacitet samt förmåga att samverka med akademiska och offentliga aktörer. Detta bedöms som viktigt för att stärka forsknings- och utvecklingskapaciteten i det gotländska näringslivet.

  • Campus Gotland är en fantastisk resurs för hela Gotland och så klart också för öns företag. Det här känner långt ifrån alla företag till. Vi ska göra allt vi kan för att bidra till tydlighet kring hur näringsliv och akademi tillsammans kan skapa hållbar tillväxt på Gotland, säger Roger Hammarström, verksamhetsansvarig Tillväxt Gotland.

Fakta:

Projektet genomförs i samverkan mellan Region Gotland, Uppsala Universitet och Tillväxt Gotland. Projektet pågår mellan 1 september 2024 och 31 december 2027. Med en total budget på 13,5 miljoner kronor säkrade projektet cirka 5,4 miljoner kronor från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF). Region Gotland medfinansierar projektet med cirka 6,7 miljoner kronor.

Vill du veta mer om projektet? Kontakta gärna

Roger Hammarström, verksamhetsledare Tillväxt Gotland

E-post roger@tillvaxtgotland.se, telefon 0705-62 22 22

Catrine Wikström, samverkansledare Region Gotland

E-post catrine.wikstrom@gotland.se, telefon 0498-26 96 48

Gustav Melén, samverkansledare Uppsala universitet

E-post: gustav.melen@uu.se, telefon 018-471 70 52

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen