Frityrolja till Biogas – visar ett ”fett” bra slutresultat

Projektet ”Frityrolja till Biogas” har varit väldigt framgångsrikt. Projektet vars syfte varit att samla in uttjänt frityrolja från öns krogar för att omvandla den till biogas. Målet för projektet var satt till 15000 liter olja. Vid projektavslutningen kunde man summera att totalt så har 23 000 liter olja samlat in.

Projektledare Simon Kanellos konstaterar att under det knappa år som projektet rullat har man varit i kontakt med stora delar av öns restauranger och krögare. Fler har visat ett stort intresse för projektet att omvandla restprodukten frityrolja till biobränsle. Tidigare har den uttjänta oljan skeppats till fastlandet för att destruktion. Detta har inte bara inneburit en kostnad för krögarna utan även medfört onödiga transporter av ”farligt gods” med färjan.

Det är ett stort antal personer, företag och organisationer som hjälp och stöttat projektet. Nedan presenteras krogar som ingått och levererat olja. Utöver dessa så måste vi självfallet framhålla Tobbes Bud och Keges – vilka stått för transporten av olja från krog till biogasanläggningen i Bro. Utan deras och inte minst Biogas Gotlands – som är de som tagit hand om oljan och omvandlat den till biogas – engagemang och kreativitet hade projektet strandat tidigt.

Vi i projektgruppen vill framföra ett STORT TACK till alla er.

Framtiden för Frityrolja till Biogas ser gynnsam ut. Förhoppningen är nu att Gotlands Krögarförening och Region Gotland efter projektets avslutning kommer att driva insamlandet och transporten av oljan vidare.

Gotlands Krögarförening kommer också ta ansvar för att hantera det överskott som förhoppningsvis blir ett resultat av att fler och fler ansluter till denna lösning. Överskottet kommer då användas till andra aktuella projekt eller aktiviteter i samarbete med Tillväxt Gotland och med Gotlands Förenade Besöksnäring.
Har du frågor om projektet eller vill haka på? Maila simon@tillvaxtgotland.se eller till magnus.larsson@se.mcd.com så ska vi se till att du också förhoppningsvis kan få möjlighet att bidra till att ditt förbrukade matavfall också gör nytta via de möjligheter som skapats under projektet. Ju fler som är med desto mer bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling, och vi skapar resurser att kunna göra mer nytta framåt.

Involverade restauranger i projektet:
Fiket i Burgsvik, Linds, Katjanas, Mizu, Isola Bella By The Sea, Amarillo, Isola Bella , G:A Masters, Joda, Brödernas, Smak av Gotland, Gråbo Kvarterskrog, Matmuren, Kneippbyn, Bruna Dörren, Snack, Grå Gåsen, Los Panchos, Surfers, Mel´s Diner Skarphäll, Mel´s Diner hamnen, Sudersannas, Brooklyn Burgers, Tofta Gården, Tofta breach house, Torgkrogen, Bageriet, Nunnan, LA Fontana, Pastamakarna, Gåsemora, Austers, Masque Tapas, Adelita, Wisby Hof, Munkkällaren, Gutekällaren, TODO krog, Lindgården och Lilla Trädgårn.

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen