Biogasprojektet ska göra drivmedel av frityrolja

Genom medel från Energimyndigheten och Region Gotland har vi fått möjlighet att driva vad vi valt att kalla för Biogasprojektet. Projektet kommer att löpa under ett år och hålls ihop av projektledare Simon Kanelos som påbörjade sin tjänst förra veckan. 

I korthet går projektet ut på att ta tillvara restaurangernas frityrolja och istället för att kassera denna omvandla den till drivmedel i form av biogas. Målet är att hela 15 000 liter frityrolja ska gå detta miljövänliga öde till mötes under projektåret. 

– Det är ju få restauranger som inte har en fritös och i min research har jag kunnat se att det under förra året fanns 100 000 liter frityrolja på ön, så den måste ju ha använts på något sätt. Det vi kommer att erbjuda krogarna är en tjänst som går ut på att vi hämtar deras använda olja gratis, berättar Simon. 

Trots att projektet bara varit igång i två veckor är ambitionen att ha strukturen för arbetet klar tidig vår för att kunna vara startklara till årets högsäsong. På så sätt hoppas Simon kunna få med sommarkrogarna på tåget, men betonar att det är viktigt att få med alla restauranger på ön i projektet för att verkligen kunna göra skillnad för miljön. 

– Det verkar ju som om biogasen kommer att införlivas mer och mer i samhället som drivmedel och kan vi ligga i framkant är det förstås väldigt positivt. Ju mer olja vi kan samla in här på ön, desto mer biogas kan vi producera på Gotland.

Simon hoppas att den kunskap som Biogasprojektet kommer att generera på sikt kan bidra till liknande initiativ i övriga landet. 

– Det är inte ett uttalat mål med projektet, men jag tänker att ju mer kunskap vi får kommer vi att kunna identifiera potentiella problem och hitta lösningar för dem, och då är man en bra bit på väg för att kunna implementera en sådan här modell i andra kommuner. 

Förutom att vara ny projektledare hos Tillväxt Gotland driver Simon Ö-chips tillsammans med sin kollega Mikael Lundin. 

– Just frityrolja är ju lite av en hemmaplan för mig, men det är första gången jag jobbar med ett projekt på det här sättet och jag ser fram emot att få vara en del av det här sammanhanget och förhoppningsvis göra skillnad. 

Låter det intressant? Vi kommer att berätta om projektet löpande här på bloggen. Du kan också kontakta Simon direkt om du och ditt företag vill vara med!

Kontakt: simon@tillvaxtgotland.se 

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen