Finansiering

För många är kapital – från rätt aktör eller person – ett startskott som gör att man också tänker större. Högre takt för utveckling, större marknad eller möjlighet att stärka upp bolaget med ny kompetens.

Olika typer av finansiering passar olika bolag och olika faser. Ibland är kombinationen det bästa. Här presenterar vi olika vägar att att hitta finansiering för ditt bolag.

 

2022 bildades ett nätverk på ön för affärsänglar / privata riskkapital-investerare. Här finns personer som letar bolag där de kan gå in med kapital, kompetens och engagemang.

Är du investerare och vill vara en del av nätverket? Eller vill du komma i kontakt med nätverket.

Kontakta mirre@tillvaxtgotland.se

Gotlands lokalfinansiering är en unik möjlighet att kunna nå personer som vill erbjuda ditt bolag ett så kallat kapitalandelslån mot viss ränta. Här har många lokala företag via flera olika långivare hittat en lösning för att komma igång. Gå in på gotland.lokalfinansiering.se för att läsa mer.

Science Park Gotland Invest är ett investerarbolag som investerar i bolag i tidigt skede. 

scienceparkgotland.se/spg-invest/

Att prata med banken är alltid en bra start. Berätta om din idé och vad du behöver. De lokala bankerna värnar också om det gotländska näringslivet.

Almi är med dig hela vägen. Här får du både rådgivning och kan ansöka om lån för ditt företag.

almi.se/gotland/

Kolla alltid om du har rätt till att få stöd genom Tillväxtverket eller Region Gotland. Du som grundare behöver oftast stå för 25-50% av den totala kostnaden. Läs mer här

Coompanion Gotland erbjuder man rådgivning. De har dessutom ett finansieringsverktyg som heter Mikrofonden som fokuserar på finansiering inom den sociala ekonomin. Läs mer om det på mikrofonden.se 

  • Nationella utlysningar, oftast 100% finansiering. Kostar mest en rapportering. Tänk på att projektmedel kan locka er in på en väg ni inte riktigt vill/tänkt för att passa in i kraven på finansiären. Läs mer hos dessa aktörer: Vinnova / Tillväxtverket / Jordbruksverket 
  • Crowdsourcing som t ex Pepins, kickstarter och liknande där vem som helst kan vara med och finansiera ett projekt eller en produkt. 
  • Stiftelser. Det finns gott om stiftelser som stöttar företagare. Speciellt kvinnor eller företagare som är i någon form av utanförskap eller minoritet kan hitta alternativ. Stiftelser kan också vara knutna till specifik region eller industri.
  • Tävlingar. Delta i en entreprenörstävling för att visa vilken bra idé ni har. Förutom exponering så får ni ju kanske in pengar om ni vinner. 
Skrolla till toppen