Temaförmiddag om industriell symbios – så lyckas andra, goda gotländska exempel och nätverkande
För att uppnå en industriell symbios behöver företag skapa synergier genom att använda varandras restflöden och resurser på ett sätt som minskar avfallet och ökar effektiviteten. Men vad krävs för att lyckas med det?
Under vår temaförmiddag får du chansen att lära dig av ledande experter, nätverka och diskutera.
Vi vill inspirera och lyfta fram framgångsrika exempel på både lokal och nationell nivå. Genom tydliga exempel från fungerande industriella symbioser hoppas vi kunna ge nya idéer till framtida samarbeten.
På plats finns Mats Eklund, professor i industriell miljöteknik, Linköpings universitet som berättar om bakgrund och historik kring industriell symbios och Ian Hamilton från Händelö Eco Industrial Park, Cleantech Östergötland, som ger oss kunskap om ur man kommer i gång med samarbetet.
Dessutom får vi ett exempel från Bengtsfors kommun, när näringslivsutvecklare Jeanette Lindh Svanqvist berättar om den framgångsresa som kommunen där har gjort.
Vi får också ta del av lokala gotländska exempel på samarbeten kring resurser.
Målgrupp för temadagen är företag, tjänstemän från Region Gotland och Länsstyrelsen Gotland, politiker, akademi och andra intresserade som vill bidra till den cirkulära omställningen.
Datum: 23 januari
Tid: 8–10, vi börjar med mingel och frukost klockan 7.30
Plats: Donnerska huset, Visby
Välkommen!
Vid frågor kontakta: Rasmus Flick, Tillväxt Gotland rasmus@tillvaxtgotland.se
Molekyl – industriell symbios är ett samverkansprojekt mellan Tillväxt Gotland och IUC Kalmar län som ska stötta företag i att hitta symbioser med andra företag i cirkulära affärsmodeller. Projektet är finansierat av Tillväxtverket via den europeiska regionala utvecklingsfonden samt delfinansierat av Region Gotland och Region Kalmar län.