Välbesökt 92 möjligheter

Välbesökt och efterlängtad – 92 möjligheter.
För sjunde året i rad var det dags för temadagen 92 möjligheter. Tillväxt Gotland tillsammans med Swedbank, GEAB, Campus Gotland, LRF, GUBIS, Länsstyrelsen och Region Gotland hade bjudit in till inspirationsträff på Visby Strand. Drygt 350 intresserade hade anammat inbjudan och det märktes tydligt att behovet av att få träffas på ”riktigt” var stort efter år av pandemi-isolering. Stämningen var på topp.

Årets temadag hade underrubriken, Ditt val för Gotland. Den pekade inte bara på att det är valår i år utan minst lika mycket på frågan – hur kan du och vi tillsammans utvecklar platsen vi bor på?

Samarbeta
Under dagen fick vi flera konkreta tips från såväl lokala entreprenörer och entusiaster som från professionella trendspanare och föreläsare. Var ödmjuk, ta hjälp när det krisar (helst innan dess), byt tjänster och erfarenheter men framför allt samarbeta! Flera av temadagens föreläsare menade att Gotland var ett föredöme just vad gäller det positivt samarbetsklimat vi har.

Gröna vågen 
Vi fick höra att vi är inne i en ny gröna våg. Senast det begav sig var på 70-talet. Nu väljer återigen fler och fler att flytta ut från storstäderna. 2018 innebar ett trendbrott då utflyttningen från Stockholm för första gången var större än inflyttningen.

När man flyttar så väljer många landsbygdskommuner i närheten av de större städerna och flera av de som flyttar har valt Gotland. Trenden att flytta var alltså dokumenterad redan före pandemins utbrott men pandemin tros spä på utflyttningen ytterligare. Det utbredda distansarbetet har dessutom visat att det är praktiskt möjligt att jobba (långt) utanför kontoret. Flera regioner i Sverige ökar, mest ökar regioner med en stark besöksnäring.

Utflyttningen skapar behov av bättre kommunikation, elförsörjning och ökat bostadsbyggande på landsbygden. Hur dessa frågor skall finansieras och prioriteras fick de tillresta partiledarna Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M) samt landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) försöka svara på. De pekade på olika möjligheter och prioriteringar men en sak var de eniga om och det vara att frågan om Gotlands kommunikationer är ett statligt ansvar, Man menade att det var viktigt med klimatvänliga båtar men också acceptabla överfartstider.

Släkt på Gotland.
Att Gotland är sårbart fick de konkret bevis på under sitt besök på ön. Halvvägs in i tillställningen försvann strömmen på ön. Ett underhållsarbete på nätet hade gått snett och var visserligen snabbt åtgärdat, men frågan om att en tredje elkabel behövs blev extra tydlig.

Eldsjäl från Fårö
Temadagen avslutades med att priset Årets Eldsjäl 2022 delades ut. Arrangörerna hade valt ut de tre kandidaterna till priset, Jan-Erik Pott, Ninni Kolmodin och David Ruthström. Vinnare blev David som fick priset för sitt stora engagemang för Fårö.
Stort grattis!

Tack till alla medverkande och publik!

Länk till utvärdering av eventet: Utvärdering av 92 möjligheter

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen