Kursavslut för 14 kockar

Projektet Sustainable Speis som har som mål att stärka Gotland som en hållbar måltidsdestination genomförde nyligen vårens sista workshop. Rubriken för workshopen var Sustainable Dinner och man hade samlat 14 kockar och producenter för att tillsammans skapa innovativa maträtter baserade på gotländska råvaror och med ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv.

Dagens utmaningar var att alla rätterna som skapades skulle innehålla spannmål. Gotländskt spannmål. Som guide och inspiratör hade projektet bjudit in Sebastien Boudet, välkänd författare, föreläsare och bagare. Sebastien ses ofta i matsammanhang på TV och är en stor och engagerad förespråkare för bakande med surdeg.

Tillsammans kreerade gruppen en meny bestående av sju rätter. Gemensamt för samtliga var att alla ingredienser kom från närliggande gårdar och producenter. De innehöll kulturgrödor från ön och att rätterna är framställda med extremt låg klimatpåverkan.

Resultatet blev en brokig samling färgglada och synnerligen välsmakande nya matkreationer. Förhoppningsvis kommer några av dessa gå att beställa i sommar på någon av de krogar som deltagit i projektet. Kanske kan dessa nya klimatsmartare rätter inspirera och hjälpa till att nå Sustainable Speis visionen att göra Gotland till norra Europas mest hållbara matdestination.

 

Medverkande kockar:
Annika Malm, Gothem Logi, Erik Raunås, Bageriet, Jonas Carlsson, Surflogiet, Åsa Hedengran, La Petite Patisserie, Nina Schultes, Snausarve, Rickard Hasselblad och Lotta Hasselblad från Smakrike, Fredrik TorpaJoakim Ehmer och Johanna Ljungberg från Lindgården, samt Linus StrömJesper Hansson och My Wrethagen från Stelor. Allt under överseende av Sebastien Boudet, Bagare

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen