Högt deltagande när kreativa företag samlades

Det var stor uppslutning när Tillväxt Gotland anordnade sin första nätverksträff för kreativa företag den 13 september. Mötet samlade över 50 deltagare som representerar olika grenar inom de kulturella och kreativa näringarna på Gotland. De kreativa näringarna är ett av Gotlands styrkeområden tillsammans med gröna näringar, besöksnäringen och energiomställning. Nätverksträffen för kreativa företag går i linje med Tillväxt Gotlands arbete med att samla företagare. Genom att skapa forum där vi kan dela erfarenheter, utveckla affärsmöjligheter och förstärka vi-känslan på Gotland.

KKN är ett mångfacetterat område som omfattar flera branscher. Här finns verksamheter inom arkitektur, audiovisuellt skapande, form, design, film, fotografi, konst, slöjd, mode, spel, media, litteratur, press, kulturarv, musik och scenkonst eller annan konstnärlig och artistisk verksamhet. Under denna träff gav Tillväxt Gotland ordet till företagare och utvecklare inom form, design och konst, TV och film samt speldesign.

Verksamhetsledare Roger Hammarström inledde träffen genom att hälsa alla välkomna och berätta om Tillväxt Gotlands organisation, förankring i näringslivet och aktuella projekt. I våras avslutades Tillväxt Gotlands EU-projektet Omställningskultur, vars mål var att främja den kulturella och kreativa näringen på Gotland och samtidigt bidra till näringens arbete med omställning för ett hållbart företagande. Höstens nätverksträffar för KKN-företag genomförs inom ramen för föreningens ordinarie verksamhet för dess medlemmar.

Ny identitet, plattform för produktion och designfestival

Konsthantverkaren Elena Berg Österdahl berättade om sitt arbete som ordförande för STUK, föreningen som tidigare gått under namnet Gotländska Konsthantverkare & Formgivare med butik och galleri i Visby. STUK är ett hantverkskooperativ och smyglanserade sin nya kostym innan sommaren, som kommer lanseras i din helhet i oktober. Totalt nio konsthantverkare ingår i kollektivet som sätter produkter med hög kvalitet och hållbar produktion i fokus.

Annica Doms, regional slöjd- och formutvecklare och projektledare SPOK Gotland, berättade om det inledande arbetet med ett nyinstiftat resurscentrum för konst på Gotland samt om SPOK Gotland. SPOK (Samtida produktion och konsumtion) är en plattform för produktion som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri. En röd tråd bland de medverkande företagen i satsningen är en flexibel tillverkning samt öppenhet för att samarbeta med formutövare och kreativa företag. SPOK Gotland startades våren 2022 med syftet att stärka det lokala näringslivet, professionella formutövare och tillverkande företag, att bevara och sprida kunskap om material och bearbetningstekniker samt att skapa förutsättningar för hållbar utveckling.

Scenografen, kostymdesignern och producenten Panteha Pournoroozy är ordförande för Svensk Form Gotland. Hon delade med sig av sina tankar kring samarbeten inom konst- och formområdet. I höst genomför de första upplagan av Gotland Design Festival som går av stapeln den 14-15 oktober. Festivalen kommer utgå från Strand hotell, med satelliter på andra ställen i Visby och runtom på Gotland.

Gotland lockar filmindustrin för inspelningar

I mötets andra block fick deltagarna lyssna till Sara Lindblom, serviceproducent och VD för The Line Gotland och Elinor Isenberg, VD, Icefire AB och Gotland Casting. De berättade om sitt arbete som bland annat täcker in att locka filmproduktioner till Gotland. The Line erbjuder produktionsservice för inspelningar av reklam- och långfilmer, tv-inspelningar och stillbildsfotograferingar. Gotland Casting arbetar med rollsättning av medverkande till filminspelningar, fotograferingar & event på Gotland. De jobbar även med att leta upp platser och miljöer där inspelningar och fotograferingar kan äga rum.

Ett nav för spelstudios och tech

Avslutningsvis fick deltagarna lyssna till Don Geyer, grundare och chief business development officer (CBDO) för speldesignföretaget Jumpgate. Jumpgate är ett börsnoterat företag på Nordic Growth Stock Exchange. Don har över tjugofem års erfarenhet av att leda projekt och organisationer inom dataspelbranschen. Han har lett en mängd olika digitala projekt från idéstadiet till publicering och internationell distribution över olika plattformar såsom mobil, Facebook, PC och konsoler. Don Geyer föreläser för närvarande vid Uppsala Game Design Department inom områdena projektledning för spelutveckling och speldesign.

Nytt tillfälle den 15 november

Samtalen modererades av Tillväxt Gotlands medarbetare Emelie Appelholm-Bergbohm och arrangemanget genomfördes i samarbete med Kulturum i Visby. Nästa träff äger rum den 15 november kl 8:00-10:00. Mer information om programmet för detta tillfälle släpps senare i höst, men spara gärna datumet i din kalender redan nu!

 

För frågor kontakta emelie@tillvaxtgotland.se

 

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen