Fler och fler krogarna väljer att omvandla förbrukad frityrolja till biogas.

Projektet Frityrolja-biogas har som mål att samla in förbrukad frityrolja från öns krogar och omvandla oljan till bränsle – biogas. Redan så här några få månader in i projektperioden kan vi glädjande se att fler och fler av de gotländska krögare som jobbar med frityrolja, väljer att samla upp den förbrukade oljan och låta oss hämta den för vidare distribution till Biogas Gotlands anläggningar i Bro. Det är utmärkt för miljön att vi på detta sätt kan återanvända den förbrukade oljan men det är dessutom en bra affär för den lokale krögaren. Hen slipper nämligen alla kostnader för frakt och destruktion av oljan på fastlandet.

Hittills har drygt ett tjugotal krogar nappat på erbjudandet om att vi få sin överskotts olja hämtad av oss. Fler krogar är intresserade och fortsätter det i denna takt så kommer vi vid projektperiodens slut gott och väl nått projektmålet om 17 000 liter uppsamlad olja/år, säger projektledare Simon Kanellos.

Förutom Tillväxt Gotland så är även Keges, Tobbes Bud och Biogas Gotland delaktiga i projektet.

På bilden ses Simon Kanellos tillsammans med Sanna Åkerström från restaurang Surfers i Visby.

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen