Besöksnäringen ger och bidrar till lokalsamhället – Finalträff med företagen Sustainable Plejs i Kappelshamn 

Den 23 oktober samlades företag från den gotländska besöksnäringen för att mötas en sista gång inom ramen för affärsutvecklingsprogrammet Spets, som arrangeras av projektet Sustainable Plejs. Träffens tema ”Vi bidrar och ger till lokalsamhället” fokuserade på att stärka lokalt samarbete, lokal ekonomi och engagemanget mellan företagen på Gotland. Platsen för träffen var hos Stefan och Anne Lundgren i stugbyn Maven i Kappelshamn och avrundades med en middag på restaurangen Bonden och Bönorna, vars ägare Stephanie Henning nyligen mottog pris för Årets Nyetablering på Gotlands Företagardag 2024 – ett viktigt tillskott för lokalsamhället i Slite. 

Samarbete och lokal ekonomi i fokus 

Spets sista träff handlade om hur vi kan utveckla samarbete mellan företagen och det lokala samhället för att i förlängningen stärka Gotlands ekonomi. Diskussionerna handlade om hur företag kan ingå samarbete med lokala producenter och leverantörer för att gynna den gotländska ekonomin, minska transportbehov och samtidigt lyfta fram de unika produkter som ön har att erbjuda. Genom att skapa tydliga överenskommelser och gemensamma initiativ fick deltagarna uttrycka sina möjligheter att samverka mer strukturerat. Företagen delade också en ambition att arbeta för en ökad synlighet utanför högsäsong och att utveckla erbjudanden som attraherar besökare året runt.  

Hållbarhet och ambassadörskap med Jeppe Klockareson 

 Jeppe Klockareson, expert inom hållbar turism, deltog som föreläsare och delade kunskap om hur företag kan arbeta med social och ekonomisk hållbarhet utifrån GSTC:s kriterier för hållbara destinationer. Han betonade vikten av rättvisa arbetsvillkor, att vara ambassadörer för lokala samhällsfrågor och att aktivt påverka beslutsfattare. Jeppe lyfte också potentialen i att samarbeta med lokala skolor och utbildningar för att skapa långsiktiga relationer och sprida hållbarhetstänket bland unga. 

 Jeppe skickade bland annat med sig av följande ståndpunkter som företag kan arbeta med för att effektivt stärka det lokala samhället och sina företag på sin ort: 

 Stöd till lokalsamhället: Företag kan bidra till lokala utvecklingsinitiativ inom utbildning, hälsa, renhållning, och klimatanpassning, vilket direkt förbättrar lokalsamhällets livskvalitet. 

Användning av lokala leverantörer och entreprenörer: Genom att prioritera lokala inköp och rättvisemärkta produkter stärks den lokala ekonomin. Att inkludera lokala produkter i kundupplevelsen skapar även en unik, autentisk koppling till destinationen. 

Karriärmöjligheter för lokalbefolkningen: Erbjud rättvisa arbetsmöjligheter, särskilt i ledande roller, för att stödja en långsiktig ekonomisk hållbarhet inom lokalsamhället. Det skapar också en känsla av tillhörighet och gemensamt ägarskap. 

Partnerskap med lokala organisationer: Samarbeta med lokala föreningar och småföretagare för att arrangera evenemang och aktiviteter som lyfter lokalkultur, natur, och historia. Det ger lokala entreprenörer möjlighet att marknadsföra sig och ökar det kulturella utbudet för besökare. 

Transparens och kommunikation: Informera och involvera både lokalbefolkning och besökare i hållbarhetsinsatser. Att kommunicera målen, insatserna och resultaten bidrar till engagemang och medvetenhet, vilket stärker lokalsamhällets delaktighet i hållbarhetsarbetet 

Ny omgång av Spets startar februari 2025 

Finaldagen markerar ytterligare ett steg framåt för projektet Sustainable Plejs. Nu är detta affärsutvecklingsprogram i mål, men redan i februari 2025 kommer en ny grupp om 15 gotländska besöksnärings företag att påbörja i en ny omgång av Spetsprogrammet. Vill du vara med eller är intresserad av att veta mer? Kontakta Emelie Appelholm-Bergbohm via emelie@tillvaxtgotland.se 

Följande företag har ingått i affärsutvecklingsprogrammet Sustainable Plejs Spets 2023 – 2024: 

Ala Gård Gotland AB 

Best Western Strand Hotel och Best Western Solhem Hotel 

Boge bränneri AB 

Brinnande Hjärtan: Restaurang Stora Karlsö 

Burgsviks Bryggeri AB 

Dagerås kök AB: Pastamakarna 

Gotland Spirits AB 

Grå Gåsen i Burgsvik AB 

Hasselblads Kök AB: Smakrike Krog & Logi 

Hotell St Clemens AB 

Kappelshamns turistcenter AB: Maven 

Lekeryds Allservice: Bistro Burs 

Lindgårdens Restauranger & Hotell AB 

Restaurang fhsh i Slite AB: Bonden och Bönorna 

Snausarve Gårdsbryggeri 

Surflogiet AB 

 

Nyfiken på vad vi gör? Följ projektet genom Sustainable Plejs Instagramkonto!

  

Projektet Sustainable Plejs är ett samverkansprojekt mellan Gotlands Besöksnäring AB och Tillväxt Gotland där GFB är projektägare. Projektet startades i januari 2023, och pågår fram till april 2026. Projektet är finansierat av Tillväxtverket via den europeiska regionala utvecklingsfonden samt av Region Gotland. 

 

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen