Alla behövs på Gotland – året runt

Perioden innan sommaren blev intensiv för projektet Alla behövs på Gotland. I takt med lättade restriktioner öppnade många verksamheter upp och behövde därmed stärka upp sina team inför säsongen. 

Då vi under våren har arbetat upp fina kontakter med många företag på ön var det flera som kände till projektet och visste vart de kunde vända sig för att få snabb hjälp med att hitta arbetskraft. På så sätt kunde vi skynda på processen både för företagen som behövde personal och för ungdomar som satt inne på en stark vilja att komma ut i jobb, men som inte riktigt hittat vägen in på arbetsmarknaden ännu, eller som av någon anledning kommit ifrån den.

Projektet Alla behövs på Gotland jobbar med precis just det, att matcha företags behov med unga individers kompetens och vilja. Genom att lära känna både företag och individ vill man se till att rätt person hamnar på rätt plats vilket i sin tur bidrar till att gotländska företag kan kompetenssäkras och växa i önskad takt. 

Vi har under sommaren sett flera fina relationer växa fram mellan ungdomar och näringsliv, och flera ungdomar har fått utvecklas och lära sig om nya branscher vilket vi ser är så otroligt viktigt för att må bra. Att få känna sig behövd och delaktig i ett sammanhang. ?Ibland ligger fokus kanske för mycket på att man ska ha ett fast heltidsjobb direkt och här ställs både den unga individen och företagen ibland inför utmaningar då detta inte alltid är möjligt. Men vi ser en stor vinning i att även om det kanske börjar med en säsongsanställning på färre timmar så är sysselsättningen i sig otroligt viktig och en fin början på något stort. 

Högsäsongen på Gotland har nu passerat, och likt varje år lägger sig ett lugn i luften på ön. Men för projektet fortsätter arbetet med att få unga i jobb året runt. Sommarsäsongen kommer självklart fortsätta vara den tiden på året då vi får ut flest personer i jobb då efterfrågan på personal ökar betydligt, men vi jobbar hårt för att hitta matchningar som sträcker sig året runt. Nu efter sommaren kommer vi lägga stort fokus på att få med fler företag på vår resa, vi önskar att betydligt fler ska känna till oss och se fördelarna med att ha oss i åtanke så fort man ser ett behov av att öka personalstyrkan. Vi hoppas att vi kan bidra till ett nytt sätt att se på rekrytering. Vi brinner för våra ungdomar och deras vilja, men vårt intresse ligger också givetvis hos näringslivet och hur vi tillsammans kan bidra till att de gotländska företagen kan växa. ?Ju mer företag vi lär känna, desto mer kan vi identifiera de behov som finns på ön när det kommer till kompetenssäkring. 

Vi är medvetna om att vi går in lågsäsong, men är spända på vad den ska ge oss. Sedan sommaren har mycket hänt, vi har haft en handledarutbildning med några av de företag som på något sätt är delaktiga i projektet vilket ledde till både fina diskussioner och insikter. Det är häftigt att se att vare sig man jobbar på GEAB, Ica Maxi, Friskis och Svettis eller Kneippbyn så stöter vi ofta på liknande utmaningar och det är när vi kan samlas i gemensamma forum och diskutera dessa som stora saker sker. Tillsammans kan vi stötta och hjälpa varandra. ?Vi har också haft otroligt fina möten med företagare som delar vår syn på att sysselsättning gynnar och stärker varje enskild individ men också samhället i stort. Vi har inlett samarbeten med H10, Tobbes bud och Biltema för att nämna några, vilket vi är väldigt stolta och glada över. Vi ser så mycker fram emot fortsättningen, nya matchningar och lånsiktiga relationer! 

Har ditt företag behov av personal, eller är du intresserad av att höra mer om projektet? Hör av dig! 

Dela med dina vänner!