300 000 nya jobb – men inte för gotlänningar?

Svensk industri satsar som aldrig förr. Från stålindustri i norr via sten- och livsmedelsindustri på Gotland till fordonsindustri i väst skapas nya tillverkningsprocesser med ambition att kraftigt minska koldioxidutsläppen.

Hundratals miljoner kronor investeras, och ny världsledande teknik ska placera Sverige i ledarrollen för den gröna omställningen. På bara ett decennium har den svenska industrin gått från att klassas som utdöd av statsministern till att vara en bransch i absoluta framkant.

För att lyckas krävs kompetenta medarbetare, närmare bestämt trehundra tusen personer, bara de kommande tre åren. Detta visar den rikstäckande undersökning som Industriarbetsgivarna presenterade häromdagen.

Vill du som 15-åring på Gotland utbilda dig inom denna framtidsnäring med näst intill jobbgaranti behöver du söka dig till fastlandet. Tyvärr saknas industriprogrammet på öns gymnasieskolor.

Trots den uppenbara risken att de modiga ungdomar som söker sig till en industriutbildning på fastlandet också blir kvar där, är det viktigaste att fler blir en del av den spännande resa som ett jobb inom branschen innebär.

Numera ger samtliga gymnasieutbildningar högskolebehörighet. Genom att först lära hantverket blir högskolestudierna mer givande och jobbsökandet lättare.

Industriutbildning finns tack och lov kvar inom vuxenutbildningen på Gotland och till hösten planeras en spännande variant som varvar teoretisk utbildning med mycket praktik hos en arbetsgivare. Så håll utkik under våren, du som önskar att karriärväxla till en framtidsbransch.

Rasmus Flick, projektledare, Industrinätverket, Tillväxt Gotland

https://helagotland.se/insandare/artikel/300000-nya-jobb-men-inte-for-gotlanningar-/r0q851dj

Dela med dina vänner!

Skrolla till toppen